Élményszerű társas tanulás

vadlúd

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy amíg meg nem ismerünk egy érzést, egy élményt, addig nem hiányzik az életünkből, hisz nem is tudunk a létezéséről. De ha egyszer átéljük és megtapasztaljuk, azt érezzük, hogy enélkül nagyon szegények lennénk, és többé már el sem tudjuk képzelni, hogy enélkül éljünk!

A coach képzésen belüli társas tanulás pontosan egy ilyen élményt, érzést nyújtott számomra!

A válásom után ahogy egyedül maradtam, olyan volt mintha másodjára is megszülettem volna, csak ezúttal szülők nélkül. Abban a fájdalommal teli pillanatban, ahogy egyedül maradtam, magammal, akkor tudatosult bennem, hogy innentől fogva, nekem saját magamról kell gondoskodnom, saját magamat kell felnevelnem. Azt éreztem, zuhanok lefelé és ha életben akarok maradni, akkor minden erőmet mozgósítanom kell. Nagy erőfeszítésembe került feltápászkodni, elindulni, küzdeni, az „életben maradásomért”. Valójában ezzel a „zuhanással” kezdődött el az én önismereti utam. Meg kellett ismerkednem magammal, a világgal, hisz addig mintha egy burokban éltem volna, mint a gyermek az anyaméhben.

Ezt az önfelfedezési utat – mely ugyan nagyon tanulságos és gazdagító volt – azonban lerövidíthettem volna, ha hamarabb rátaláltam volna a társas tanulásra, és nem csak saját magamra hagyatkozom. Sokat próbáltam egyedül értelmezni, analizálni a gondolataimat, az érzéseimet, a viselkedésemet, de kívülről soha nem tudtam ránézni magamra. A többi ember azonban kívülről lát minket, ők a tükreink.

A társas közeg, a coach képzés és az Érzelmi és társas intelligencia tréning nyugodtan mondhatom ért annyit, mint a sok éven át tartó magányos ismerkedés magammal.

Hatalmas felismerés volt számomra, hogy az önismeret szempontjából alapvetőek a társas visszajelzések, a társas tükrök!

Itt a csoporttagok visszatükrözték a viselkedésemet, és ez hihetetlen fordulatot jelentett az önmegismerésemben. Megtudtam, milyen hatást, milyen érzéseket váltok ki másokban. Hirtelen fény derült egy csomó dologra, amit addig nem értettem, nem tudtam megfejteni, és választ kaptam arra a sok kérdőjelre, ami a fejemben kavargott magammal kapcsolatban. Sok idegen, ismeretlen ember közé kerülve, jól megfigyelhetővé vált, ki hogyan reagál rám, kiből milyen hatást váltok ki. Itt őszinte visszajelzések által megtudtam, milyennek látnak mások. Nagyon elgondolkodtató volt, amikor többen is ugyanazt jelezték vissza. Ekkor világossá vált számomra, mi az amit korrigálnom és fejlesztenem kell magamban. Ha nem vettem volna részt egy ilyen társas önismereti tanulásban, soha nem derült volna fény a vakfoltjaimra. Itt világossá vált számomra, az, hogy én mit hiszek és gondolok magamról, az lényegesen eltérhet attól, amit mások éreznek velem kapcsolatban. Elképzelhető, hogy az én belső tükröm torz képet mutatott magamról!?

A társaimmal való kapcsolat során felismertem, hogy a mások iránti tudatosság, az emberek tisztelete, az empátia a pozitív emberi kapcsolatok legfontosabb építőkövei. Itt kristályosodott ki számomra, hogy azért van annyi félresiklott, konfliktusokkal teli, rosszul működő emberi kapcsolat, mert minősítünk, ítélkezünk egymás felett és nem tudjuk elfogadni egymást. Azt is megtapasztaltam, hogy valójában minden egyes emberhez meg lehet találni a hozzá vezető utat! Ennek a titka az, hogy egyrészt ítéletalkotás helyett engedjük meg mindenkinek, hogy olyan legyen, amilyen. Másrészt pedig meg kell tanulnunk felszínre hozni az érzelmeinket ahhoz, hogy össze tudjunk kapcsolódni egymással.

Összességében elmondhatom, kimagasló élmény volt megtapasztalni, hogyan lehet kapcsolatba kerülni tőlem „idegen világokkal”!

A társas tanulásom alatt sokat változtam, és néha ugyan fájt, de nagyon nagy űr lenne az életemben, ha nem tapasztaltam volna meg, nem éltem volna át ezt az együttes, csoportbeli élményt. Gazdagabb lettem sokkal! Belül!

Bizonyára Ti is tapasztaljátok a hétköznapokban, hogy a legtöbb ember a környezetünkben nem ad őszinte visszajelzést rólunk, legyen az akár a család, a barátok, a munkatársak. Ennek oka az lehet, hogy nem szívesen konfrontálódunk, vagy nem akarunk megbántani másokat, és inkább mélyen hallgatunk. Sajnos elhallgatjuk nemcsak a pozitív, elismerő, dicsérő szavakat, de még inkább az őszinte visszajelzéseket, az esetleges építő kritikákat is.

Az egyéni coaching ülésen a Life-coach (aki elfogadó légkört teremt számodra), tárgyilagos kívülállóként visszatükrözi a viselkedésedet, visszajelzi, hogyan hatsz rá, és nem fogja elhallgatni előled, milyen érzéseket váltasz ki belőle. A csoportos foglalkozásokon pedig a csoporttagok is megtehetik egymással ugyanezt. Ez hatalmas segítség lehet számodra! Véleményem szerint mindenkinek nagyon hasznos lenne részt venni társas tanulásban! Nemcsak annak, aki önmagát akarja jobban megismerni, hanem  annak is, aki jobban működő, egészséges, örömteli társas kapcsolatokat akar kialakítani, ápolni!

Hidd el, bármilyen tükröt is tartanak eléd, fájót, vagy örömtelit, hálás leszel érte a társaidnak, hisz életed hátralévő részében élvezheted majd a hozadékát!

És hogy mik a hozadékai?

– Egy csomó kérdésre, rejtélyre választ kapsz magaddal kapcsolatban, sok mindenre magyarázatot kapsz, míg addig csak találgattál, elméleteket gyártottál magadban: „Vajon mit gondolhat rólam?” „Mit megadnék, ha most a gondolataiba látnék!”

– A csoportban pszichológiai többlet van az egyedüllét állapotához képest. Ez a többlet pedig felgyorsítja a tanulási folyamatot. A társaink hozzásegítenek a saját tetteink tudatosításához. A csoport biztonságot ad, és a „több szem többet lát” elve alapján mások ötlete újabb ötletekre inspirálhat.

– A fel nem ismert tulajdonságaid, viselkedésed belátása hozzájárul a változtatáshoz, a korrigáláshoz, a fejlesztéshez.

– Meglátod, hogy legtöbben álarcok mögé bújunk, és ha levetjük, feltárulnak alatta az érzések, melyeken keresztül sikeresen össze tudunk kapcsolódni másokkal. Az álarcok eltávolítanak embertársainktól, az érzések közelebb hoznak!

– Felismered és megtanulod kifejezni az itt és most feltámadó érzéseidet, gondolataidat.

A lehetőség, hogy egy jobb, boldogabb, sikeresebb ember legyél, előtted is ott áll! A választás a Te kezedben van: élsz vele, vagy nem?

Hálás köszönetem a www.indynamics.hu trénereinek, Wiesner Edinának, és Snír Péternek!

A bejegyzés kategóriája: Bejegyzéseim
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Az email címet nem tesszük közzé.