Hozzávalók az élethez

3. Levél

Drága Kislányom!

Íme a lista, amelyben leírom Neked, mi mindent tanultam meg magamról és a világról egyedüllétem hosszú évei alatt:

– … hogy az iskolában a szorgalom, és a sok tananyag (mondatelemzés, gyökvonás, évszámok stb.) elsajátításának kevesebb jelentősége van az életünkben, mint ahogy én azt hittem gyerekkoromban. Ennél sokkal fontosabb az életben való boldoguláshoz, hogy egy valamiben legyél nagyon jó, és azt szívvel-lélekkel tudd csinálni. Így leszel benne nagyon sikeres, és ha azt csinálod nap mint nap, amit szeretsz, amiben valóban ki tudsz teljesedni, akkor az életet valóban megéled, nem pedig csak túléled.

– … hogy az iskolai tananyagon kívül nagyon fontos még elsajátítanod az érzelmi és a társas intelligenciát is, annak érdekében, hogy sikeres, jól működő társas kapcsolataid legyenek.

– … hogy kulcsfontosságú, hogy jól megismerd Magadat, hogy tisztában legyél vele, mik az erősségeid, gyengeségeid, milyen képességeid vannak, miben vagy jó, mi okoz számodra „flow” (áramlás) élményt.

– … hogy hogyan kezeld a kudarcokat, a hibákat, hogyan küzdj meg velük konstruktívan és tanuld meg, és fogadd el, hogy a hibák, a kudarcok az életünknek éppúgy részei, mint a sikerek, és azért vannak, hogy tanuljunk, épüljünk belőlük, nem pedig azért, hogy elvegyék a kedvünket. Ezért arra biztatlak, soha ne félj a kudarcoktól, mert azok a fejlődésed lépcsőfokai.

– … hogy igenis merj Önmagad lenni egy kapcsolatban, egy barátságban, egy munkahelyen, meg egyáltalán minden helyzetben, és ne másnak akarj megfelelni, ne rendeld alá magad senkinek, mert az már nem Te vagy.

– … hogy fogadd el magadat a hibáiddal együtt is, legyél tisztában az értékeiddel, így a félelmek, és a magabiztosság hiánya nem fog megakadályozni abban, hogy ott merd hagyni azt, ami vagy aki már nem tesz boldoggá.

– … hogy ne a külvilágtól tedd függővé a lelki békédet, ezért igyekezz megtalálni az érzelmi biztonságot magadban is, mert egyetlen ember van az életünkben csak, akire mindig, minden körülmények között rábízhatjuk magunkat, és soha nem fog elhagyni: az pedig Saját Magunk vagyunk!

– … hogy igenis nyíltan és őszintén merd kimondani a sérelmeidet az emberek felé, ezzel elkerülheted a sérelem gyűjtögetést magadban, amely a legtöbb konfliktus forrásának oka. Merj kiállni Önmagadért mindig, minden helyzetben!

– … hogy tanuld meg elfogadni a többi embert is a hibáikkal együtt, és próbáld meg mindig átérezni a helyzetüket, érzelmeiket mindenféle minősítés és kritika nélkül, hisz a legjobban mindenki maga tudja mit érez. Jusson eszedbe a mondás: „Soha ne ítélj meg egy másik embert, míg egy mérföldet nem jártál a cipőjében.”

– … hogy a sikeres párválasztáshoz igenis fontos a tapasztalat, hogy nem szabad elsietni a minél előbbi házasságkötést. Biztos Te is sokat álmodozol, milyen lesz abban a gyönyörű fehér ruhában lenni, amikor mindenki csak Rád figyel, és amikor Te vagy a legszebb, de mégis arra kérlek légy türelmes! Sok kapcsolatot kell létesíteni, mire jól megismerjük az ellenkező nemet, jókora emberismeretre kell szert tenni, hogy lássuk milyen emberi tulajdonságokat tudunk tolerálni. Nagyon tudatosan el kell jutni addig, hogy meg tudjuk fogalmazni magunknak, hogy milyen ember az, akire vágyunk. És ami lényeges, hogy az emberi kapcsolatok tükrében jobban megismerjük magunkat is. Hisz ők valójában tükröt tartanak nekünk, ezért fontos, hogy sok fiúval ismerkedj meg, mielőtt leteszed a voksodat valaki mellett. Egy olyan férfi mellett, akit úgy el tudsz fogadni ahogy van, feltételek nélkül, és ne akard megváltoztatni semmiben, mert akkor az már nem Ő. És Te Őt választod, nem pedig valakit, akivé Te szeretnéd átformálni. Tökéletes ember nincs, mindenkinek vannak hibái, és tudnunk kell, hogy melyeket tudunk tolerálni egy kapcsolatban. Nem szabad tehát elsietni a párválasztást. Az egy nagyon komoly, felelősségteljes dolog! A boldogságod vagy a boldogtalanságod múlhat rajta. Valahol azt olvastam: „sok csúf békát kell végigpuszilnod, mire megtalálod a királyfidat”. Nem szabad mindenkiben a királyfit látni.

– … hogy a házasság csak egy lehetőség, de nem egy életre szóló biztosíték. A férj nem arra való, hogy bezárjuk magunk mögött az ajtót, és mindent egy lapra tegyünk fel: a párunkra. Nem szabad elhinni, hogy ez majd örökké tart és jóhiszeműen azt hinni, hogy „megúszhatjuk” az életet: a küzdelmeket, a tanulást, a tapasztalást, a kudarcokat, a hibákat, a törekvést, az önmagunk megismeréséért tett erőfeszítéseket. Egyszóval mindent! Nem szabad rábízni magunkat soha senkire! Senki nem életbiztosítás! Az, hogy kimondja valaki az oltár előtt, hogy soha el nem hagylak, az csak egy formalitás. Nem szabad elhinni! Bízni, reménykedni lehet. Dolgozni a kapcsolaton lehet. Dolgozni önmagadon, önmagatokon lehet. De rá bízni magunkat egy másik önálló emberi lényre, nem szabad!

– … hogy hogyan kell működtetni egy jó párkapcsolatot, és hogy a kapcsolatért tenni kell mindkét félnek, dolgozni rajta, mert az sem megy csak úgy, befektetett munka nélkül.

– … hogy soha ne érd be a biztos rosszal, legyen az akár munkahely, akár párkapcsolat, igenis merni kell kockáztatni, mert az élet kockázatok nélkül olyan mint egy börtön, ahol ugyan minden kiszámítható, de be vagy zárva.

– … hogy ha majd gyermekvállalásra kerül a sor, tudnotok kell a párotokkal mire is vállalkoztok, hogy milyen módon kell majd a gyermeketeket nevelni, feltételek nélkül szeretni, dicsérni, biztatni, erősíteni, és továbbadni neki azt a sok tudást és tapasztalást, amelyeknek Ti már birtokában vagytok.

– … hogy ha bármilyen betegség is történne Veled (remélem nem lesz ilyen!), tudnod kell, hogy nem az orvos a megoldás, ne bízd rá magad feltétel nélkül az orvosokra, mert a betegség sokszor valamilyen lelki problémából ered és valójában jót akar nekünk, üzenni szeretne, hogy valamit nem jól csinálunk, valamin változtatnunk kell. Tekintsd hát „barátnak” a betegség megjelenését.

-… hogy az egyetlen ember, aki Felelős a saját sorsáért, döntéseiért, választásaiért, boldogságáért, az Te saját magad vagy! Te választasz döntéshelyzetekben! Te döntesz mindenről! A választás mindig a Tiéd!

És még sok-sok mindent tudnék írni Neked, de a legfontosabbak talán ezek a Hozzávalók az élethez. Hogy mit főzöl belőle, az már csak rajtad múlik 🙂

shutterstock_100800745

(kép forrása: pixabay.com)

Én ígérem, hogy minden helyzetben melletted leszek, és ezt az elméleti tudást segítek Neked átültetni a gyakorlatba is. Hisz ahogy a Légy jó mindhalálig című musicalben éneklik:

“… vár a messzi ismeretlen, a tudás az, mi fölemel. Az élet szép az élet minden, s míg létezhet a földön ember, a lánc mi egybeköt, nem hullhat szét. Lesz út, lélektől lélekig, lesz kinek megtanítsd világod titkait… Minden sors új kezdet, remél és küzd az ember. Keresné, hogy lehetne boldog. Teremtő lázban égve s egy új kor szebb reménye, mint lámpás fénye mindig felragyog. Az élet szép, az élet minden…”

Szeretettel ölellek,

Anya

Vélemény, hozzászólás?

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Az email címet nem tesszük közzé.